zaterdag 24 januari 2009

Grüezi mitenand!

... oftewel Hallo allemaal! Om meteen al een eerste misverstand uit de wereld te helpen : Zwitsers spreken geen Duits, maar Zwitsers. Duitsers zouden er naar verluidt nog iets in herkennen, maar tegen ons zouden ze even goed Chinees kunnen spreken.

We kregen de indruk dat de mensen stilaan benieuwd werden naar ons doen & laten hier en nu we eindelijk ook op het wereldwijde web zijn aangesloten, is de tijd rijp om onze beloofde weblog te lanceren.


Na een vlotte verhuis (met dank aan onze schitterende verhuisploeg!) beseften we pas waaraan we begonnen waren.


Deze maand worstelen we ons vooral door alle administratie, en het einde is nog niet meteen in zicht. Vooral naar de verblijfsvergunningen kijken we uit, want ook al zijn we hier ondertussen gesetteld, het broodnodige papiertje zal vermoedelijk pas over 1 à 2 weken in de bus vallen. Net als in België, moet je ook hier voor alles wat je je kan inbeelden formulieren in meervoud invullen. Zwitsers houden bovendien nog van belastingen & verzekeringen, zo betaal je hier nog kijk- en luistergeld en neem je een verzekering voor je fiets.

Verder is het vooral onze weg zoeken. Evidente dingen waar je anders niet bij stil staat, moet je opnieuw ontdekken. Winkels, afval sorteren, openingsuren, openbaar vervoer, ... ook de vloerverwarming (zeer comfortabel maar wat een primitief regelsysteem!): het neemt allemaal wat meer tijd in beslag dan we vooraf konden denken. Sinds vandaag zijn we wel de trotse houders van een 'Generalabo' waarmee we alle treinen, trammen, bussen, boten en ook sommige gondelbanen 'gratis' (uhm) kunnen gebruiken. Het Zwitsers openbaar vervoer is dan ook uitzonderlijk uitgebreid, stipt en op elkaar afgestemd. En de bus stopt voor onze deur.

Nele is er ondertussen ook in gevlogen, bij dezelfde werkgever (Boehringer Ingelheim) als in België maar dan in Basel. En hoe... momenteel verblijft ze meer in decadente luxehotels voor trainingen en investigators meetingen in Duitsland dan in Zwitserland zelf. Maar ik ben gerust, al dat gereis is maar van beperkte duur.

Morgen eerste orientatieloopwedstrijd in Zwitserland, benieuwd wat dat gaat geven...

2 opmerkingen:

  1. Nice!

    naar wat ik kan zien, ziet jullie appartement er ruim en modern uit! alhoewel alles nog in dozen zit! maar tis nen oude foto zeker ;)

    leuk, leuk, zone blog! Ik volg al alleszins!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Inderdaad, de dozen zijn ondertussen uitgepakt en we zijn bijna volledig geinstalleerd. Ook het logeerbed is ondertussen gekocht en opgesteld ;-)

    BeantwoordenVerwijderen